Nalazite se ovde: Statistika reprezentativci (A-Z)

Abraham Sarasz Geza

El. pošta Štampa PDF

 

Geza Sarasz Abraham
Ime i prezime Geza Sarasz Abraham
Rođen 1903 † 1973
Mesto u timu Vezni igrač
Utakmica za reprezentaciju 2
Golova za reprezentaciju 2
Debitovao 28/06/1922
Igrao u klubovima FK Vojvodina (Novi Sad),
1. HŠK Građanski (Zagreb)
Geza Saraz Abraham (mađ. Jenö Géza „Száraz“ Ábrahám), je bivši fudbaler Vojvodine, Građanskog i reprezentativac Jugoslavije.

Pravo ime mu je Jene Abraham (Jenö Ábrahám), mada je nastupao pod različitim varijacijama svoga imena u drugim klubovima i tako je zabeleženo u klupskim i reprezentativnim hronikama, u svakom slučaju se radi o jednom te istom igraču. Nadimak Saraz, pod kojim je takođe nastupao na mađarskom jeziku znači suvi, koji je Jene verovatno dobio zbog svog izgleda.

U Jugoslovenske fudbalske vode Abraham je došao iz Segedina, gde je započeo svoju fudbalsku karijeru. Od 1922. do 1925. igrač novosadske "Vojvodine", a otada do 1927. zagrebačkog "Građanskog". Posle uspešne jugoslovenske fudbalske karijere 1928. se ponovo vratio u rodni Segedin.

Za reprezentaciju kraljevine Jugoslavije, Abraham je odigrao dve utakmice i postigao je isto toliko golova

Prvu utakmicu za reprezentaciju Abraham je odigrao 28. jula 1922. godine u Zagrebu, protiv Čehoslovačke. Na toj utakmici Abraham je postigao dva gola. Krajnji rezultat je bio 4:3 za Jugoslaviju. To je ujedno bila i prva pobeda uopšte u istoriji Jugoslovenske fudbalske reprezentacije.


Utakmice reprezentacije Jugoslavije u kojima je nastupao :

PU 28.06.1922 scg Jugoslavija - cze Čehoslovačka 4-3 (1-3) goal
PU 03.06.1923 pol Poljska - scg Jugoslavija 1-2 (0-1)